Intervju med Joel Schleeh från Ericsson

joel schleeh

Vi har haft nöjet att intervjua Joel Schleeh från Ericsson som kommer att medverka i årets  Elektronik | Konferens den 3 april!

Berätta om er verksamhet – vilken roll spelar ert bolag inom elektronikbranschen, och vad skulle du säga är er största styrka?
Ericsson är ett branschledande företag inom telekomsektorn, vilket är en viktig del av den bredare elektronikindustrin. Vi är särskilt kända för utvecklingen av mobilnät, inklusive teknik för 2G, 3G, 4G, 5G och nu förutvecklingen av 6G. Men vi har även varit avgörande för utvecklingen av globala kommunikationssystem och har påverkat allt från mobiltelefoni till smarta städer och industriell automation.
Bolagets största styrka tror jag ligger i den långa traditionen av stor återinvestering inom forskning, utveckling och innovation. Vi spenderar en betydande del av våra intäkter på forskning och utveckling, och har idag en omfattande patentportfölj med över 60 000 beviljade patent. Detta gör oss till en av de största aktörerna inom 3GPP-standardiseringen, och sätter oss i en unik position att forma framtiden för telekom.
Traditionellt har vi en väldigt stark position inom radio- och antennteknologi, inte minst inom hårdvaran, vilket satt en kvalitetsstämpel på våra nätverk. Vi har även varit tidiga med att implementera AI-drivna lösningar inom nätverksoptimering och mjukvarudefinierade nätverk. Under senare år har vi även integrerat AI i vår produktutveckling, både inom mjukvara och hårdvara, men även för att underlätta kringliggande administration som t.ex. patentframtagning.
Förutom vår tekniska styrka har vi en unik position med vår globala närvaro och starka partnerskap med de flesta stora teleoperatörer världen över.

Vilka är de största utmaningarna och möjligheterna för svenska företag inom elektronikbranschen idag, och hur kan vi säkra vår konkurrenskraft internationellt?
Ericsson i stort är ett globalt företag verksamt på alla kontinenter. Detta är en stor fördel i många sammanhang, men gör oss även sårbara för geopolitiska konflikter och handelshinder. Vi är även utsatta för hård konkurrens från företag från Kina och USA, som ofta inte alls lever under samma geopolitiska förutsättningar. Här är det viktigt att Sverige, och EU, bevakar situationen och säkerställer likvärdiga förutsättningar.
Inom mikrovågselektronikområdet där min sektor är aktiv ser jag extra stora utmaningar i tillgången på halvledare, både CMOS för digitala kretsar och III-V halvledare för analoga byggblock som effektförstärkare och lågbrusförstärkare. Inom halvledarområdet är vi liksom all svensk industri beroende av leverantörer i USA, Kina och Taiwan. Detta innebär inte bara en geopolitisk exponering utan även distansen (geografiskt och kulturellt/språkligt) kan ofta utgöra en utmaning. Har man en halvledarprocess internt i bolaget blir det t.ex. väldigt mycket enklare att göra ytterligare en optimeringsiteration, något vi inte kan göra idag.


Vilka trender eller innovationer tror du kommer påverka elektronikbranschen mest under 2025?
5G-nätverken har under decenniets första halva rullats ut är idag en del av vår vardag. Detta har lett till ökad bandbredd och lägre latens. Tyvärr märker gemene man inte av detta i någon större utsträckning då det ännu inte existerar många applikationer där detta gör skillnad. Nu utvecklar vi 6G, vilket ytterligare kommer öka hastigheterna och sänka latensen.
Vad kommer då detta innebära? Jag är övertygad om att dessa extrema nätverk, som vi i viss mån redan har, kommer driva fram en mängd innovationer inom VR/AR, IoT, fjärrmedicin och inte minst autonoma fordon. Kort och gott tror jag vi kommer se en positiv trend inom all typ av elektronik som kräver eller gynnas av höga datahastigheter och låg latens.
Vad gäller halvledare så är jag tyvärr mer pessimistisk på kort sikt då ledtiderna för att bygga upp den typen av infrastruktur är väldigt stor. Jag hoppas dock EU tar sitt ansvar och bygger upp denna bransch under de kommande tio åren.
Slutligen är AI här för att stanna. Det kommer säkerligen bli en skumpig resa både tekniskt och finansiellt, men på sikt kommer AI påverka samhället i grunden. För Ericssons del tror jag Edge Computing blir intressant att följa då det är stora mängder data som ska transporteras genom våra nätverk. Samtidigt konsumerar AI mer och mer energi, vilket snart kommer bli ett påtagligt problem. Därför tror jag energiförsörjning, och såklart mer effektiv AI, kommer bli en trend inom forskningen i när framtid.

Vi ses på Elektronikmässan 2025!

Häng med i nyhetsflödet

Vill du ha de senaste nyheterna i din inkorg och första tjing till våra event? Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev, vi delger bara givande information – spam har aldrig varit vår grej!