Inspiratörer i Elektronikbranschen möt Sofia Persson Björk

Inspiratörer i Elektronikbranschen

Motivera din favorit till årets kvinna i elektronikbranschen

Tillsammans med Phoenix Contact gör Elektronikmässan en omfattande satsning för att uppmärksamma kvinnor i elektronikbranschen. På Plats på Elektronikmässan 10-11 April, 2024 på Kistamässan Stockholm koras årets kvinnliga förebild.

I en artikelserie om kvinnligt ledarskap kommer vi att utforska olika aspekter av ledarskapsutveckling, få exempel av framgångsrika ledare och undersöka hur dagens ledare kan navigera genom komplexa utmaningar.

Först ut presenterar vi Sofia Person Björk – Mangager Electronics Design på AFRY.

Under intervjun har du möjlighet att motivera en kollega eller en medmänniska som du tycker bidrar till förbättrad och framåtsträvande elektronikbransch.

Vem är Sofia Person Björk?
46 år, arbetat inom utveckling av embedded elektronik, automation och industriell IT i flertalet länder i snart 25 år. Privat bestiger jag gärna höga berg eller springer ultralopp i skog och berg.

Vad är viktigt för dig för att skapa ett hållbart ledarskap?
Att verkligen förstå vad hållbarhet innebär och hålla fast vid hållbarhetstanken i alla beslut som man fattar, på egen hand, i ledningsgrupper och tillsammans med medarbetare. Social och ekonomisk hållbarhet får inte glömmas bort i vårt arbete med att t ex nå klimatmålen.

Hur jobbar AFRY för att skapa en mer hållbar och inkluderande bransch?
Jag är oerhört stolt över AFRYs arbete inom mångfald och inkludering, som ett exempel har vi en handbok för rekrytering av utlandsfödda medarbetare, vilket sänker tröskeln för alla chefer att verkligen kunna hitta rätt kompetens varsomhelst i världen för att möta våra kundbehov. Sedan 2015 har AFRY rekryterat närmare 700 nyanlända ingenjörer.

Vi har tydliga hållbarhetsmål gällande Gender Diversity; t ex 40% kvinnliga ledare till 2030 – för att nå målet behöver vi inte bara vidta djärva åtgärder för att behålla de 25,4 % kvinnliga ledare som vi har idag, utan också öka denna andel kvinnliga ledare med 2 procentenheter varje år.

Vi har också en omfattande Sustainability Toolbox som finns tillgänglig för alla och används i vårt dagliga arbete, inom elektronikutveckling jobbar vi inte bara med DFM (Design for Manufacturing) utan också med att designa för en längre livstid, för eventuellt återbruk av elektronik och för att minska energikonsumtionen över hela elektronikens livslängd.
Vi är duktiga på att lyfta fram både stort och smått inom hållbarhet, som ett exempel brukar det bjudas på framtidens mat på våra Team Players meetings (alla anställda) – sjukt kul (och gott!) med hamburgare gjorda på sjöpung eller mungböna.

 

Vilka strategier tillämpas för att garantera en rättvis och inkluderande rekryteringsprocess?
AFRY Rekryteringsprinciper – för att möta våra långsiktiga rekryteringsbehov har vi en strukturerad rekryteringsprocess med fokus på inkludering och långsiktiga relationer.
Vi tror att mångfald är en styrka och har satt mål för att öka inkluderingen och mångfalden av bakgrund och kultur, inklusive att uppnå en könsbalanserad arbetsstyrka.
· Immigrated Competence Programme
· Inkluderings- och mångfaldsvecka
· HBTQI+ rättigheter
· Inkluderande rekrytering
· Modigt ledarskap

Hur kan företaget stödja och främja karriärutveckling för alla anställda, oavsett kön?
Walk the talk helt enkelt! Vi har verktygen, principerna och målen och då är det så mycket lättare att ta ”omvägen” bort från det enkla och bort från vår omedvetna partiskhet – och där har vi stöd från en strukturerad rekryteringsprocess.

Hur främjar företaget synlighet och representation av alla kön i ledande positioner?
På AFRY rapporterar och följer vi upp målen fler gånger per år; det ger effekt. En gång om året uppmärksammar vi denna viktiga fråga ännu mer genom vår Inclusion & Diversity Week, det nu är sjunde året vi arrangerar detta evenemang.

 

Stort tack till Sofia och hennes inspirerande jobb för Elektronikbranschen

Har du en kvinnlig kollega som verkligen är en inspiration och jobbar inonm elektronikbranschen? Motivera ditt förslag nedan

Häng med i nyhetsflödet

Vill du ha de senaste nyheterna i din inkorg och första tjing till våra event? Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev, vi delger bara givande information – spam har aldrig varit vår grej!